Збирка византијског, српског и европског средњовековног новца Народног музеја Србије илуструје монетарну историју и циркулацију новца на нашим просторима, али исто тако расветљава и многа друга историјска питања у периоду од 5. до 15. века. 

Колекција византијског новца представљена је репрезентативним фондом појединачних налаза и остава, који преко царског ковања у злату, сребру и бронзи прати вишевековно новчарство византијске државе, као и монетарне токове на централном балканском простору. 

Оснивањем Народног музеја отпочела је и историја нумизматичке збирке, у оквиру које је посебна пажња поклањана прикупљању и обради српског средњовековног новца. Прва ковања српских средњовековних владара, кована су по узору на византијски новац и везују се за краља Стефана Радослава (1228-1234). Јединствен налаз ковнице краља Радослава у тврђави Рас, својим историјским и културним значајем превазилази оквире уобичајених нумизматичких налаза и сврстава га међу јединствену грађу не само српског, већ и византијског новчарства.

Пратећи успон и развој српске средњовековне државе, збирка обилује изванредним примерцима краљевског и потом царског ковања од времена Стефана Душана (1331-1355). Сведочи о променама друге половине 14. и прве половине 15. века, феудализацији новчарства и опсежним монетарним реформама из периода Деспотовине, када се уочава и присуство бројног страног новца.

У збирци се налази и знатан број средњовековних печата, међу којима се издвајају две оловне буле Стефана Немање (1166-1199), оснивача светородне династије Немањића. 

Кустос: Јана Матић

j.matic@narodnimuzej.rs 

Прочитајте више