У самој завршници тематске изложбе „Ђура Јакшић. Између мита и стварности, Народни музеј у Београду омогућиће посетиоцима бесплатну посету и уживање у сликарству Ђуре Јакшића.

Са жељом да се јединствена прилика за упознавање, за доживљај и  учење о сликарском опусу једног од најпрепознатљивијих уметника српског романтизма пружи  што већем броју посетилаца, од суботе 7. септембра, до последњег дана изложбе, 15. септембра, сви заинтересовани ће бити добродошли у Велику галерију централне зграде Народног музеја у Београду.

Изложба Ђура Јакшић. Између мита и стварности обједињује више од четрдесет уметникових радова из неколико музејских колекција – Народног музеја у Београду, Галерије Матице српске, Музеја Југославије, Музеја града Београда, Народног музеја у Зрењанину, Народног музеја у Крагујевцу, Народног музеја Црне Горе на Цетињу, из Скупштине града Београда, манастира Гргетега и Враћевшнице, Српске православне црквене општине Српска Црња, као и из приватног власништва. Свеобухватним прегледом изложбе, чији је аутор др Снежана Мишић, музејски саветник Галерије Матице српске, акцентоване су три главне тематске целине сликаревог опуса: портретно, религиозно и историјско сликарство, уз причу о животном путу Ђуре Јакшића, његовом уметничком и идејном формирању.

Посетиоци ће моћи да се прикључе вођењу кроз поставку 7. и 14. септембра у 17 часова, као и  10. септембра у 12 часова.

У Атријуму Народног музеја ће се одржати предавање 12. септембра у 18 часова под називом Уметник у служби династичке пропаганде: Ђура Јакшићи и српске династије средином XIX века.  Предавање ће одржати др Игор Борозан, професор на Филозофском факултету у Београду.

Током последњих дана изложбе за децу и младе смо припремили радионице „Сликом до песме и песмом до слике“ 7. септембра у 13 часова, намењену посетиоцима узраста од 10 до 14 година, као и радионицу „Стварност на сликарском платну“ 12. септембра у 18 часова за децу од 7 до 10 година. За учешће у радионицама потребно је пријавити се на адресу radionice@narodnimuzej.rs

У недељу 8. септембра поводом одржавања свечаности „Портал ка вековима,“на Тргу републике,  Народни музеј ће бити отворен од 10 до 24 часа и у потпуности бесплатан за посету.

Више информација о изложби.