Народни музеј у Београду гостује у Музеју рудничко-таковског краја у Горњем Милановцу изложбом Централни Балкан између грчког и келтског света, Кале-Кршевица, 2001-2011.

Посетиоци ће моћи од 17. септембра 2019. године у 19 сати, по свечаном отварању, до 13. октобра 2019. године да сазнају нешто више о рецентним археолошким истраживањима јединственог локалитета Кале, у Кршевици, надомак Бујановца, са очуваним сведочанствима културе и архитектуре античке Грчке у сусрету са келтским светом.

На површини од пет хектара пронађени су бројни остаци објеката, пећи, керамике, као и делови система за снабдевање водом из IV века пре н.е. Читава акропола била је организована по грчким узорима и била је у употреби у време владавине Александра Македонског. Очувани комади керамике носе печате радионица Егеја, Тасоса и града менда на Халкидикију.

Оно што локалитет чини такође значајним су и откривени трагови присуства Келта, који су ову насобину користили почетком I  и II века пре н.е.

Изложба је под истим називом први пут поствљена у централној згради Народног музеја у Београду 2012, када је београдска публике имала могућност да се упозна са актуелним археолошким истраживањима.

Аутори изложбе су музејски саветници Народног музеја у Београду Вера Крстић, Аца Ђорђевић и Ненад Радојчић, као и Петар Поповић, научни саветник Археолошког института у Београду.

Изложбу ће пратити и предавање др Александра Бандовића, кустоса Народног музеја у Београду Археологија у Другом светском рату у Србији: између науке и идеологије 24. септембра у 19 часова и пројекција филмова са последње Међународне смотре археолошког филма Народног музеја у Београду, од 8. октобра у 19 часова.